<--Vissza a kezdőlapra

Adatvesztés elkerüléséhez néhány ötlet

"Minden ami elromolhat, az el is romlik..."(Murphy)

FONTOS, ne essen pánikba! Attól, hogy Ön jelenleg nem tud hozzáférni az adataihoz, attól még az adathordozón vannak!

Gondolja végig, mely adatok a legfontosabbak az Ön számára!?

  • könyvtárnév (Anyaképek, 2013 nyaralás, Videók2012, stb...)
  • fájltípusok (.docx, .jpg, .pdf, .avi, stb...)
  • programok (levelezések, Outlook, AutoCaD, stb...)
A leggyakrabban előforduló hibák, és azok okozói:

A mechanikus adattárolók, más néven ( merevlemez - HDD - winchester ) egyik legnagyobb ellensége a rájuk tapadó por, a környezet magas hőmérséklete, a számítógépben lévő tápegység nem megfelelő minősége (túlfeszültség), esetleg a működésük közben kapott fizikai ütés.

A CD, DVD lemezeké a fény, és valamilyen mechanikus sérülés (pl. karcolás). Ezekre a lemezekre a gyártók általában pár éves garanciát vállalnak. Az idő múlásával az adat visszaállítás egyre nehezebb, majd végül lehetetlen.

A notebook-ban lévő merevlemez hűtése sok esetben nem megfelelő, ráadásul igen kényes mindenféle külső mechanikai behatásnak. A notebook működés közbeni véletlen leejtése, vagy bármilyen tárgyhoz való nagy erejű ütődése végzetes lehet (Az író/olvasófej megkarcolja az adathordozó réteget). Ilyen esetben, az adatmentés, az adatok sikeres visszaállítása nem lehet 100%-os.
A külső házban hordozott USB-s eszközök is a fentebb leírt okok miatt mehetnek tönkre, még csak nem is kell, hogy bekapcsolva legyenek.

A megoldást nem az adatmentés, hanem a megelőzés, archiválás adja. Ha már késő, bekövetkezett a baj, akkor forduljon szakemberhez!

Jótanácsok: Rendszeresen portalanítsuk ki gépünket lehetőleg szakemberrel, használjunk jó minőségű tápegységet, esetleg szünetmentes tápegységet is! Gondoskodjunk a megfelelő hűtésről! Régi merevlemez használatát kerüljük! Ha biztonsági mentést készítünk, márkásabb, jó minőségű CD / DVD lemezt használjunk. 2-3 évenként erről a mentésről is célszerű biztonsági másolatot készíteni.

Nézzük át az elmúlt években adatmentésre hozzánk behozott adathordozók hibáinak összetételét:

Az összes nálunk járt hibás, sérült adathordozó ( HDD, CD/DVD, stb..) körülbelül 60%-ának mechanikai, a fennmaradó 40%-nak logikai vagy elektronikai sérülése volt.
A mechanikailag tönkrement (winchester, HDD, merevlemez) adathordozót, úgynevezett "tiszta térbeni" megbontással lehet arra "kényszeríteni", hogy arról használható adatvisszaállítás történhessen. Ez azt jelenti, hogy a megbontás után a hibás, sérült alkatrész ( író/olvasó fejegység, fejerősítő, vagy a meghajtómotor ) kicserélését követően lehetséges az adatokhoz hozzáférni.

Az adatvesztés elkerülése, hogyan védekezzünk a HDD hibák ellen:

Legáltalánosabb adathordozó a merevlemez (HDD). A legjobb az lenne, ha merevlemezünk előre figyelmeztetne a meghibásodása előtt, hogy mi nyugodtan, időben lementhessük az adatainkat egy másik adathordozóra.
A merevlemez gyártók felismerték ennek a technológiának a létjogosultságát, melyet már sok éve a legtöbb gyártó terméke támogat. S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology, azaz önellenőrző, analizáló és nyilvántartó technológia).

A technológia tehát adott / technológiai ismertető / mely segítségével a HDD egy későbbi meghibásodása (fennálló adatvesztése) megjósolható.

Hard Disk Sentinel próbaváltozat

Ha már bekövetkezett az adatvesztés:

Ha a számítógépéből furcsa kattogó, ciripelő, sípoló hangot hall, kapcsolja ki és fizikailag távolítsa el a sérült merevlemezt, ezzel megelőzve a nagyobb bajt. A hibajelenség egyértelműen a merevlemez mechanikai hibájára utal, egy újabb próbálkozás teljesen tönkreteheti. Kérjük ne kísérelje meg a meghibásodott merevlemez újabb be/kikapcsolást, mert ezzel véglegesen elveszítheti adatait.

Szoftveres próbálkozás mechanikai hiba esetén semmit sem segít, csak rontja a merevlemez mentési esélyét.

Logikai hiba esetén, különböző szoftverek szakszerűtlen próbálgatásával a merevlemez rosszabb állapotba kerülhet, mint az adatmentés előtt volt.

Egy adathordozó hibája lehet mechanikai, logikai, elektronikai hiba és ennek a háromnak a kombinációja.

Mindezekből következik, hogy csakis a BEVIZSGÁLÁS után lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a hibás adathordozónak milyen típusú hibája van, arról hogyan és milyen módon lehet adatokat menteni!

Ehhez megfelelő körülmény, és szaktudás kell!

Forduljon bizalommal hozzánk!

Online hibabejelentés után, INGYENESEN Budapesten és Érden, vagy postai úton, vagy az Ön által választott helyen, személyesen vesszük át!

AZ ÖN MOSOLYA A MI MUNKÁNK!

Főoldal | Adatmentés folyamata | Tippek-Trükkök | Online Hibabejelentés | Áraink | Kapcsolat

Főoldal Kapcsolat Áraink Online hibabejelentés Adatvesztésmegelőzési tippek, trükkök Adatmentés, adatvisszaállítás folyamata Gyakran Ismételt Kérdések Kapcsolat Áraink Online hibabejelentés Adatvesztésmegelőzési tippek, trükkök Adatmentés, adatvisszaállítás folyamata Főoldal